снимка БулфотоОт лидерско място преди 11 - 12 години Варна забави

...
снимка БулфотоОт лидерско място преди 11 - 12 години Варна забави
Коментари Харесай

Офисите във Варна два пъти по-евтини от тези в София заради изоставащото развитие на бизнеса

снимка Булфото

От лидерско място преди 11 - 12 години Варна забави развиването си в последните години. Бизнес средата се утежни и това проличава освен по по-ниските заплати, само че и по цените на наемите на офиси и магазини. 

Варна се подрежда на трето място дружно с Бургас по офис наеми след Пловдив и София. Между 12 и 14 евро на кв. м са наемите на офиси клас А и Б в София, при 9 евро в Пловдив и 7,5 евро на кв. м. във Варна и Бургас, оповестява. 

Фирмите в региона на осведомителните технологии са главен мотор на офис пазара освен в София, а и в другите огромните градове на страната. В Бургас да вземем за пример компании от този бранш са наели близо 77% от офис площите клас А и Б, демонстрират данни на консултантска компания на пазара на парцели.

Общите налични офис площи клас А и Б в Пловдив са 255 хиляди кв. м, като над половината от тях (53%) се намират в покрайнините, 27% са ситуирани в необятния център, а единствено 20% са в идеалния център на града.

Средният наем на офиси клас А в Пловдив е 9 евро на кв. м, като задържа равнището си през последните две години. Той е отбелязал лек растеж по отношение на 2018 година и 2017 година, когато е бил 8 евро на кв. м. Наемите на офиси във втория по величина град в страната са по-ниски в съпоставяне със София. В столицата междинните равнища на наемите за офиси клас А са сред 12 и 14 евро на кв. м, което е с 55% повече в сравнение с в Пловдив.

64% от офисите в Пловдив са наети от компании от IT и аутсорсинг промишлеността. На второ място са професионалните услуги със 17% дял от наетите офиси. След това са банките, финансовите и застрахователните компании с 10% и компаниите от бранша на промишленото произвеждане с 9% от наетите офиси.

Във Варна междинните наеми за офиси клас А са 7,5 евро на кв. м. Общо 254 хиляди кв. м са наличните офис площи клас А и Б в морската столица, а още 21 800 кв. м са на стадий градеж. Подобно на Пловдив, и във Варна над половината (57%) от офисите клас А и Б се намират в предградията, 23 на 100 са в необятния център, а 20% - в идеалния център. Малко над половината от офис площите във Варна са наети от компании от IT и аутсорсинг промишлеността, а 27% - от превоза и спедицията. 21% от офисите в морската столица са наети от банки, финансови и застрахователни компании.

В Бургас междинният наем на офиси клас А е 7,5 евро на кв. м. Общо 62 хиляди кв. м са наличностите на офиси клас А и Б в Бургас, а още 19 500 кв. м са на стадий градеж. 77% от офис площите в Бургас са наети от компании от IT и аутсорсинг промишлеността, а останалите 23% са заети от енергийни и индустриални компании. Само 6% от офис площите в Бургас са свободни, демонстрират данни на консултантската компания. 47 на 100 от офисите в града се намират в необятния център, 31 на 100 - в покрайнините, а 22% от офис площите са в идеалния център на града.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР